NYX: berichten uit de nacht

 

Wat betekent de nacht? Staat de nacht voor het donker? Is het de tijd van het slapengaan of het ontwaken? Van feesten, stiltes of onuitgesproken liefde?

 

In de Griekse mythologie werd Nyx, de godin van de nacht, vanuit Chaos geboren. Nyx kent veel verschijningsvormen. In haar eerste incarnatie is zij simpelweg het duister, voordat er iets bestond, voordat er iets was om zichtbaar te zijn.  

In NYX: berichten uit de nacht laten twaalf schrijvers diverse tableaux vivants  oplichten in verhaal- en dichtvorm. 

 

Met werk van:

 

Kalib Batta

Esra Seval Dede

Nikki Dekker

Iduna Paalman
Olga Ponjee

Irene Roemer

Simon(e) van Saarloos
Ansuya Spreksel

Yentl van Stokkum

Sofie Tseng

marwin vos

Anouschka van Wettum

 

  NYX is vanaf nu verkrijgbaar in verschillende boekhandels in Nederland.Order NYX

Enthousiast over de tweede publicatie van Uitgeverij Chaos? Bestel het boek hier!

 

 ISBN 9789082821420

€ 18,45

  • Beschikbaar
  • Levertijd: 1-3 dagen

De schrijvers van NYX

Kalib Batta is een polyamoreuze, panromantische, demiseksuele, nongender, biculturele (spoken word) artiest, muzikant en schrijver. Hun zoekt naar wegen om perceptionele waarheden te uiten in kunst. Identiteit versus individuality. Desire versus reality. Oppression versus 'relativity'. White and black and everything concerned.

Esra Seval Dede (1990) is een geboren en getogen Amsterdammer met Turkse roots. Ze heeft onder andere Geneeskunde en Filosofie gestudeerd, maar uiteindelijk haar passie in storytelling gevonden. Ze volgt deze passie door columns te schrijven voor OneWorld, verhalen te vertellen en poëzie voor te dragen op verschillende podia en workshops te geven aan kinderen over (buurt)media . Verder is ze gek op yoga en alles wat met de flow van energie te maken heeft. Binnenkort is ze woonachtig in Israël om de verhalen van Israëlische Arabieren op papier te zetten.

Yentl van Stokkum (1991) studeerde in 2017 af aan de opleiding Writing for Performance van de HKU. Ze schrijft toneel, hoorspel, poёzie en proza. Daarnaast zit ze in de redactie van online platform Hard//hoofd en regisseerde ze voor het radioprogramma Fluiten in het Donker het hoorspel Lichtblauw. In 2017 werd zij geselecteerd voor het talentontwikkelingstraject Slow Writing Lab, bij het Nederlands Letterenfonds. Yentl zit in een ontwikkeltraject van De Nieuwe Oost | Wintertuin.

marwin vos woont en werkt in Amsterdam. zij schrijft en werkt met beeld. eerder verscheen de bundel oorlogspaarden tot in de buitenwijken, zij publiceert in literaire tijdschriften en maakt beeldseries die vertoond werden in perdu en festival drift. in het voorjaar van 2019 verschijnt het leven van sterren bij uitgeverij het balanseer. 

Olga Ponjee (1983) studeerde filosofie en psychologie aan de Universiteit van Utrecht en scenarioschrijven aan de Filmacademie in Amsterdam. Na haar afstuderen schreef ze o.a. mee aan de televisieserie Feuten en de speelfilm De Ontsnapping. Ze won diverse prijzen met haar kortverhalen, verzorgde lange tijd de boekenrubriek voor de Zij aan Zij en debuteert in oktober met haar jeugdroman Het Verdronken Land. Olga woont momenteel in Soest, samen met haar vrouw, haar man, twee zoontjes, twee katten en drieduizend boeken.

Irene Roemer (1994) is neerlandica en bezig met haar master Redacteur/editor. In haar vrije tijd leest en schrijft ze graag, en werkt ze met veel plezier bij verschillende uitgeverijen en als student-assistent. Haar verhaal in NYX is haar eerste 'echte’ publicatie. Ze is vastbesloten door te gaan met het schrijven van korte verhalen, en nam afgelopen zomer deel aan de Lage Landen Schrijfweek van online schrijfmagazine Editio.


Iduna Paalman (Rolde, 1991) studeerde Duits en geschiedenis in Amsterdam en Berlijn. Haar poëzie en korte verhalen verschenen o.a. in De Gids, Revisor, Het Liegend Konijn en NRC Handelsblad. Ook schrijft ze voor toneel en is ze vaste columnist bij Hard//Hoofd. Naast het schrijven werkt Iduna als docent en las ze voor op vele podia, waaronder op Lowlands, Geen Daden Maar Woorden en Dichters in de Prinsentuin. Sinds kort werpt ze zichzelf soms ook als presentator in de strijd. Haar website: www.idunapaalman.nl.

Sofie Tseng (1989) studeerde in 2013 als toneelschrijver af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Sindsdien schreef zij onder andere voor Het Nationaal Theater, De Toneelmakerij, BonteHond, Festival Tweetakt en de Parade. Enkele van haar toneelteksten werden uitgegeven door Uitgeverij Theaterboek. NYX markeert Tsengs eerste publicatie in proza. Sofie woont in Utrecht samen met haar vriend en haar kat Henry.

Simon(e) van Saarloos (1990, New Jersey, VS) studeerde filosofie en literatuurwetenschap in Amsterdam en New York. Van Saarloos schreef columns voor nrc.next en Vrij Nederland en treedt regelmatig op als filosoof, debatgast of interviewer. Ze publiceerde vier boeken: Ik deug / deug niet (2015), Het monogame drama (2015), De vrouw die (2016) en Enz. Het Wildersproces (2018). Voor het theater schreef zij Holy F (nationale tournee, productiehuis Via Rudolphi, sinds 2016), Maniacs (nationale en internationale tournee, productie Ulrike Quade, sinds 2015), In Bed With Simone (Play On Demand, Amsterdam Fringe Festival, productie Cat Smits, 2014) en De geschiedenis van mijn piemel (performance voor de MuseumNacht Amsterdam 2013). Voor Chaos schreef ze al eerder, in samenwerking met Gloria Wekker, een brievencorrespondentie voor Een kamer voor jezelf. Momenteel ontwikkelt ze een toneeltekst in samenwerking met regisseur Nina Spijkers en De Tekstsmederij, getiteld: Lopen op hollende wolkenKlik hier om naar haar persoonlijke website te gaan!

Anouschka van Wettum studeerde in Parijs om te leren over kijken, dromen en beeldvorming over vrouwen door de geschiedenis heen. Om beter te kunnen kijken in de nacht, moet je een tijdje in het donker zitten. Haar gedichten, verhalen en schilderijen gaan hierover: vanuit het donker naar elkaar en naar de lichtpuntjes kijken. Anouschka is brandmanager bij een uitgeverij en werkt op dit moment aan haar debuutroman.

Ansuya Spreksel studeerde Literatuurwetenschap, Filosofie en deed een tijdje een research master in  Cultural Analysis maar stopte uiteindelijk om zich volledig op het schrijven te storten. Verder houdt ze erg van tekenen en schilderen. Ze woont in Amsterdam. Momenteel schrijft ze haar debuutroman. 

 

 

 

Nikki Dekker  (1989) is schrijver en radiomaker. Ze publiceerde gedichten en essays in Tirade, De Gids, Versal Magazine, Revisor, Deus Ex Machina en op De Optimist, en droeg feministische stukken bij aan de bundels Vrouwen schrijven niet met hun tieten en Het F-boek. Nikki trad op tijdens onder andere Lowlands en Dichters in de Prinsentuin. In 2016 werd ze geselecteerd voor de Parijsresidentie van Vlaams- Nederlands Huis deBuren. Haar radiodocumentaire De oppas en ik werd genomineerd voor de Prix Europa en haar podcastreeks Iets doen, hoe doe je dat? kreeg vier sterren in NRC Handelsblad en De Morgen. Nikki zit in een ontwikkeltraject van De Nieuwe Oost | Wintertuin, waar in november 2018 haar chapbook verschijnt. nikkidekker.nl