Aether

samenwerking MAMA & Uitgeverij Chaos

 

In haar essay getiteld variaties op een thema beschrijft Roos Muis hoe een onbekende jongeman in Tokyo de regen in rent om een paraplu voor Roos te halen. Later schrijft ze:

 

‘Ineens verandert de vraag van
hoe ik een vreemde voor zijn zorgzaamheid kan bedanken naar hoe ik
zijn zorgzaamheid door kan geven.
Dus geef ik zijn zorgzaamheid hier door.’

 
Hier is Aether: een bundeling van vijf essays over zorg en samenzijn, geschreven door Roos Muis, Marieke de Groot, Gitka te Poel, Soumaya Bazi en Hasret Emine. Zorgzaamheid wordt doorgegeven onder een paraplu, gemeenschappen worden gevonden en gevormd, verdriet krijgt tegenwicht, een liefdestaal stijgt op uit thee van verse olijfbladeren en op een rijsttoetje in bed volgt een nieuwe troonrede.


Aether is een samenwerking met MAMA (Rotterdam).

De teksten zijn samengesteld door Leana Boven & Sayonatra Stutgard 

 

 

 

 

'Vanaf het moment dat de olijfboom door mijn grootvader was geplant, begon ik het alfabet van de stille liefdestaal van mijn ouders en voorouders te ontcijferen.'  - Soumaya Bazi  (Liefdestaal)

 

'Zonder gevoel van zelf is het erg moeilijk om je onderdeel te voelen van een groep, ook al heb je wel vrienden en relaties.' - Marieke de Groot (Het autistische meisje met de tulband)

 

'Als kind troostte mijn moeder mij door het verdriet weg te blazen met haar mond. (...) 'Kijk, daar gaat het' zei ze, afwisselend kusjes gevend en blazend. 'Zie je het vliegen?' - Gitka te Poel (Een brief)

 

'Trek cultuur uit een samenleving en er blijft niks over dan een grauw blok, een omhulsel van opgekropte emotie, frustratie en ontkenning over het leed dat blindelings wordt aangedaan. Trek lootjes om te bepalen wie over het land heerst en kies mij uit de hoge hoed, precies zoals mijn naam ooit is bedacht. Trek me door heel het landschap in een slavernijvrije gouden koets en laat mij de nieuwe troonrede voordragen: ' - Hasret Emine (Een reeks hysterische eisen)

 

ROOS MUIS schrijft essays en doet onderzoek. In haar werk kijkt ze door de lens van het 35 lichaam naar het snijvlak van de innerlijke en externe wereld. Ze studeerde eerder dit jaar af met een scriptie over de rol van emoties in processen van sociale verandering en doet momenteel onderzoek naar vormen van arbeid op het kruispunt van intimiteit en geld. Ze is medeoprichter van Passages, een artistiek platform voor projecten rondom het thema samenzijn, meest recentelijk Alone Together in het Battersea Arts Centre in Londen. Roos publiceerde in Idle Magazine, Vooys: Tijdschrift voor Letteren en Publication Conversas Rotterdam.

 

MARIEKE DE GROOT snapt er helemaal niets van maar doet zo goed en kwaad als het gaat vrolijk mee. Heeft  bovendien te veel mening om stil te blijven. Leest of kickbokst of pluist maandenlang dingen uit onder mom van ‘nodig voor een verhaal’. Boekhandelt, schrijft, redigeert en organiseert voor de kost. Houdt van herfstkleuren, Finland en kaas.

 

GITKA TE POEL schrijft, maakt programma’s en is onderdeel van de kernredactie van Hard//hoofd. Als programmamaker onderzoekt ze in de driehoek ‘publiek, maker & instituut’ maatschappelijke issue’s aan de hand van diverse disciplines. Als schrijver streeft ze naar een meerstemmige werkelijkheid waarbij het vertrekpunt vaak geworteld is in een persoonlijke ervaring. Ze werkte samen met het van Gogh Museum, Brainwash en de Brakke Grond en publiceerde o.a. Op DeFusie en Virus Verhalen. Momenteel werkt ze aan een serie brieven en doet ze onderzoek naar retraites als sociaal-economisch verschijnsel.

 

SOUMAYA BAZI is student Arabische taal & cultuur en storyteller. Ze schrijft gedichten en proza en is beginnend  filmmaker. Daarnaast maakt en presenteert ze de YouTube-serie FF Eerlijk; een programma van Amnesty International Nederland waarin ze in gesprek gaat met mensen die zich inzetten voor een eerlijkere wereld.

 

HASRET EMINE is schrijver, fotograaf en onderzoeker in film en geschiedenis. Hen is onder andere gepubliceerd in De Goede Immigrant (Dipsaus, Uitgeverij Pluim) en Notulen Van Het Onzichtbare (De Nieuwe Oost Wintertuin).