Marije Janssen - Kanten van mezelf

K a n t e n   v a n   m e z e l f :

 

over ruimtes, seksualiteit en  kwetsbaarheid

 

 

*

Mijn seksualiteit speelt zich af in het openbaar. Sommige van de intiemste dingen die ik heb gedaan waren niet thuis in de slaapkamer, maar daar waar anderen bij waren. In veel gevallen waren het dingen die ik nog nooit eerder had gedaan, waar ik nieuwsgierig naar was en die ik graag uit wilde proberen: het bekijken en onderzoeken van mijn vulva, of me in een ceremoniële setting tijdelijk laten piercen. Waar sommigen mensen er voor kiezen om die nieuwe, spannende dingen thuis te doen, met alleen hun intiemste partner of partners, voel ik me het veiligst in een groep.

 

Een aantal jaar geleden deed ik mee aan een conscious BDSM workshop waar ik een flogging kreeg van mijn geliefde en een dierbare vriendin en ik kon alleen maar huilen. Geen huilen waar je esthetisch een traan over je wangen voelt biggelen, maar huilen met alles erop en eraan: snot dat uit mijn neus bleef lopen, brandende rode ogen en een schorre keel van de snikkende uithalen die maar bleven komen. Dat huilen had niets te maken fysieke pijn en alles te maken met de mengeling van emoties die naar boven kwamen  –  emoties waar ik geen woorden voor kon vinden, of hoefde te vinden, maar die zich gehoord en gezien maakten. 

 

Na afloop voelde ik me rauw en naakter dan ooit tevoren. In alle rust ben ik bijgekomen en terugkijkend koester ik de herinnering van dat moment. Was het seksueel? Ja, het was absoluut seksueel. Ik voelde de intimiteit, de sensualiteit en de sterke connectie met deze twee mensen in combinatie met de overgave aan de sensaties die door mijn lichaam kolkten. Juist het seksuele karakter van de ervaring maakte het effect zo sterk.

 

Voor mij is seksualiteit de plek die ik nodig heb om kanten van mezelf te ervaren die anders niet naar voren komen. Het is juist de openbare vorm, daar waar anderen aanwezig zijn, zoals tijdens een workshop, debatavond of seksfeestje die me beschutting geeft om te zijn wie ik wil zijn. Het is het gevoel van verbondenheid en zorg voor elkaar, ook al kennen we elkaar vaak niet. 

 

Dat wil niet zeggen dat iedere plek waar seksualiteit in de openbaarheid is, direct de beschutting geeft waar ik naar verlang. Het is de mate van seksuele integriteit die maakt dat het een veilige plek is die me uitnodigt om dapper te zijn en over mijn schaamte en onzekerheid heen te stappen. Juist als ik alleen ben vraag ik me soms af of mijn verlangens wel valide zijn, schaam ik me voor mezelf. Als ik dan weer in een omgeving ben met anderen in de buurt is het alsof ik mee mag liften op het lef en de durf van de mensen om me heen die zichzelf laten zien. Zij geven me, vaak zonder dat ze het zelf doorhebben, het vertrouwen dat wat ik wil de ruimte mag krijgen, dat het gezien, gehoord en gevoeld mag worden. 

 

In mijn werk heb ik het regelmatig over seksuele integriteit. Het is de gedachte dat alles er mag zijn in onze beleving van seksualiteit. Het geile, opwindende, euforische, maar ook de dingen die complex zijn, zoals als verdriet, schaamte en angst. Het is mijn seksuele fundament. ‘Goede’ seksualiteit is niet enkel mogelijk als de ‘problemen’ zijn opgelost of als je van al je issues af bent. Deze visie werd voor mij onderstreept toen ik las over seksualiteit en trauma, in An Archive of Feelings van Ann Cvetkovich. Cvetkovich beschrijft hier hoe binnen lesbische en queer gemeenschappen seksualiteit een plek kan zijn waar er juist ruimte is voor trauma. Waar mensen een uitlaatklep vinden voor de gevoelens die ze ervaren, hoe ambigue die soms ook kunnen zijn. Ze schrijft hierover: 

 

Allowing a place for trauma within sexuality is consistent with efforts to keep sexuality queer, to maintain a place for shame and perversion within public discourses of sexuality rather than purging them of their messiness in order to make them acceptable.

 

Dit raakt me. Het is herkenbaar en voelt voor mij zoveel realistischer dan streven naar ongecompliceerde seks die alleen maar comfortabel is. Seks kan een plek zijn om de rafelige kanten van jezelf te onderzoeken en misschien ook te beleven. Seksualiteit is een reflectie van wie we zijn. En ook al zouden velen van ons het liever anders zien, we zijn complexe wezens met lichte en donkere kanten. Die kanten komen terug in onze verlangens en behoeftes.

 

Ik zoek in mijn veilige ruimte, die ik graag met anderen deel, naar een ervaring waar we elkaar kunnen vinden. Die gedeelde ervaring zorgt voor kwetsbaarheid, voor het feit dat mensen zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen. Op dat soort momenten is mijn eigen ruimte er niet voor mij alleen, het is voor alle mensen die bij me zijn. Alleen zijn en eenzaamheid brengen een inherente veiligheid met zich mee, voor mij in ieder geval. Dat niet alleen; als ik mensen spreek over hun seksualiteit denken ze vaak de enige te zijn. Ik zoek juist naar de ruimte waarin meerdere mensen het gevoel hebben dat het hun ruimte is. Waarin ze hun hoogstpersoonlijke beleving in een groep mogen hebben.

 

Op het moment dat ik daar stond te huilen in de workshopruimte voelde ik een emotionele openheid die ik niet op een andere manier had kunnen bereiken. Dit gevoel kon er zijn omdat ik wist dat mijn partners op dat moment helemaal ok waren met wat er gebeurde, ook al was het duidelijk dat mijn ervaring niet alleen maar lekker en opwindend was. Ze wisten dat ik niet getroost wilde worden en dat ik door wilde gaan omdat we dat hadden afgesproken. Er was geen moment dat iemand ook maar dacht dat dit ongezond of onverantwoord was. Integendeel: ik wist dat mijn snotterende, worstelende zelf geaccepteerd werd, waardoor ik wederom ook mijzelf kon accepteren.

Marije Janssen is open over seksualiteit. Seksuele integriteit vormt de basis van al diens werk, wat inhoudt dat Marije er naar streeft ruimte te geven aan alle aspecten van seksualiteit, de leuke, fijne en opwindende aspecten, maar ook de complexiteit of onzekerheden die erbij kunnen komen kijken. Dit komt samen in het Platform voor Seksualiteit, een plek om te lezen, te leren en te delen over seksualiteit, intimiteit en consent.

Helaas is Chaos nog niet zo groot dat ze al haar schrijvers volledig kan compenseren voor hun kunsten. Daarbij kan jij ons helpen: alle donaties gegeven via het onderstaande knop gaan direct naar de schrijver . Alvast bedankt!